Kinderboeken zijn er in alle soorten en maten die je maar kunt bedenken en uiteraard zijn er ook boeken die voor specifieke leeftijdscategorieën geschikt zijn. Kinderen van tussen de 6 en 8 jaar oud lezen namelijk compleet andere boeken dan bijvoorbeeld kinderen van 3 jaar oud. Kinderen van 3 jaar oud lezen voornamelijk prentenboeken en voelboekjes. In deze leeftijdscategorie leren ze nog niet lezen en schrijven op school, maar je kunt de ontwikkelingen van je kindje wel stimuleren door ze op een jonge leeftijd al kennis te laten maken met leuke kinderboeken 3 jaar. In onze blog vertellen we welke boeken het leukst zijn.
Het is vrij logisch dat een kind van 3 het meeste plezier beleeft aan prentenboeken en voelboekjes. Puur om het feit dat ze niet of heel beperkt kunnen lezen. Je kunt bijvoorbeeld wel een iets moeilijker boek gebruiken om uit voor te lezen. Als je kindje daar tenminste al aan toe is. Met prentenboekjes en voelboeken kunnen kinderen van 3 jaar oud zelf de boekjes vasthouden en met behulp van de illustraties en het voelen aan flapjes het verhaaltje begrijpen en zelfs er iets van opsteken. Voelboeken zijn bijvoorbeeld perfect om kinderen kennis te laten maken met dieren en hoe ze eruit zien en voelen. Terwijl papa, mama, opa of oma de tekst voorleest. Zo leert een kindje de letters en de klanken herkennen en deze ook te associëren met het dier waar hij of zij naar kijkt.
Samen met je kindje een boek lezen biedt enorm veel voordelen. Ten eerste creëer je een speciaal momentje samen, want het kind kan vreselijk uitkijken naar de avond wanneer vader of moeder uit een kinderboekje voorleest. Daarnaast leert een kind zich concentreren door aandachtig naar het verhaaltje te luisteren en ze steken er ook nog iets van op. Het is ook bewezen dat kinderen die worden voorgelezen veel beter de slaap kunnen vatten en beter doorslapen. Omdat het voorleesmoment ook een moment van ontspanning is. Enorm leuke voorleesboeken voor kinderen van 3 jaar oud zijn bijvoorbeeld “Floddertje” van Annie M.G. Schmidt, het flapjesboek “Beestje, waar ben je?” en “Boer Boris, start de motor”.
Heb je een mooi kinderboek dat eigenlijk voor kinderen die ouder zijn geschikt is? Dan kun je hier prima uit voorlezen als je denkt dat je kindje emotioneel gezien er klaar voor is. Deze boeken bevatten vaak zwaardere en moeilijkere thema’s en het ligt helemaal aan het kindje of hij of zij hier klaar voor is. Dit is een kwestie van proberen. Wanneer je merkt dat je kindje het verhaal te moeilijk, te spannend of te eng vindt kun je altijd weer een kinderboekje pakken dat wel voor zijn of haar leeftijd geschikt is. In de regel kunnen kinderen die zich goed ontwikkelen ook op jonge leeftijd al kinderboeken lezen (of naar verhalen luisteren) die eigenlijk geschikt zijn voor kinderen van tussen de 4 en 6 jaar oud.